Den edle historie
Det er en mektig historie fra Løiten Brænderi til lysstøperiet og det vi i dag kjenner som Løiten Lys. Den edle historien finner sted i Løten kommune i Innlandet, nærmere bestemt Brenneriroa.
De edle dråpene fra Hedmarken, og den første gangen vi med sikkerhet vet at det fantes apparatur for brennevinsproduksjon på Løiten, var i 1693. Drøye 60 år senere, i 1756, tyder kildene på at det fantes brennevinsapparat på hver eneste gard i bygda.
Hvorfor vi finner denne utviklingen akkurat på Løten i Hedmark, ligger i tilgangen til råvarene. Men også markedet hadde sin innvirkning på brennevinsutviklingen som skjedde. Brennevinsfremstillingen ga en viktig attåtnæring for bøndene, som allerede på denne tiden eksperimenterte med ulike smakstilsetninger, i form av fenikkel, karve og andre krydderier.
I 1756 ble det innført forbud mot brenning i Norge, noe som ikke opphørte før i 1816. Grunnen var at fyll hadde blitt et problem så å si over hele landet. I 1816 gjorde imidlertid myndighetene helomvending, og satset på beskatning av brenning, og krav om minstekvanta ved salg, heller enn forbud. Stadig strengere lover og forordninger ble innført, og småbrennerienes tid var forbi. Dermed lå veien klar for bondesamvirket Løiten Brænderi, som ble opprettet i 1855. Her ble det produsert et utvalg likører, karveakevitter og andre ferdigvarer. Det fortelles imidlertid at mange av produktene langt fra var velsmakende, og at Anders Løwlie, bestyrer fra 1865 til 1924, fattet interesse for å forbedre dem. Han eksperimenterte stadig med kryddertilsetninger, og han reiste på flere ekspedisjoner for å finne de beste urtene. Karven, som skulle danne basis for Løitens etter hvert så berømte akevitt, fant han på Dovre.
Etter hvert ble konkurransen i brennevinsmarkedet så sterk, at man besluttet å opprette en egen avdeling i Christiania. I 1874 kjøpte man derfor Karl XII gt. 7, der Løiten Brænderis Destillasjon, ble anlagt.
På Løiten Brænderis Destillasjon foregikk det etter hvert krydring, forskning, og distribusjon under Anders Løwlies dynamiske ledelse, og der ble Løitens berømte akevitter utviklet til sin endelige fullkommenhet. Oppskriftene som ble utviklet der, og som senere ble overtatt av Vinmonopolet i 1927, voktes i dag av nevnte statsinstitusjons produksjonsselskap Arcus, som krydrer etter nøyaktig de samme reseptene i dag som den gang.
I mellomkrigstida var arbeidsledigheten stor over hele landet, og som en del av dette ble det på midten av trettitallet, påbegynt produksjon av saft og vin for hjemmemarkedet, på Løiten Brænderi, og man startet opp med en ganske beskjeden saftpresse i 1937.
Matknappheten under annen verdenskrig skulle imidlertid etter hvert fremskynde, heller enn bremse utviklingen av konserveringsfabrikken. Blant annet begynte man å produsere gulrotsaft som ble sendt til storbyene som vitamintilskudd for underernærte barn. Dessuten ble man pålagt av okkupasjonsmakten å lage syltetøy og ulike surrogater, deriblant kriseproduktet «potetfnokk» – en form for melerstatning. I tillegg skulle man koke og hermetisere poteter, som ble sendt til østfronten som mat for tyske soldater, – og til alt dette trengtes mer plass. Derfor ble brenneriet påbygd i 1941, noe som skulle danne grunnlag for det store industrieventyret på femti- og sekstitallet, da Løiten Brænderi var landets største og mest moderne konserveringsfabrikk, med bortimot 120 ansatte i frukt- og bærsesongen om høsten, og rundt 70 personer på lønningslista hele året.
Et nytt kapittel
Løiten Brænderi er fortsatt ett av Norges sterkeste merkenavn, og et av Hedmarks mest besøkte reisemål. Her finner vi i dag det vi kjenner som Løiten Lys. Løiten Lys ble startet i 1991 som en énmannsbedrift i kjelleren i disponentboligen til Løiten Brænderi, siden flyttet de inn i de nåværende lokalene i 1996. Noen få måneder senere, ble lokalene lagt i ruin av brann. Forretningen og opplevelsessenteret ble siden gjenåpnet året etter, og er i dag Norges største produsent av håndlagde lys. Hovedbutikken strekker seg over fire etasjer, og dekker nesten 3000 kvadratmeter i Løiten Brænderi’s bygninger.
Her ønsker Løiten Lys velkommen inn i en ny verden. I de ærverdig lokalene befinner du deg midt i et stemningsfylt eventyr. Med egne dekoratører og designere har de skapt en fredfylt verden med opplevelser du sent vil glemme. De 4 etasjene utstilt med lys og tilbehør, danner en fantastisk vandring. Utstillingene er stadig i forandring og følger årets årstider med temaer og farger. Her kan en la kreativiteten blomstre, og man kan hente med seg hjem inspirasjon både til hjemmet og til borddekking. Unik er også den faste juleutstillingen i kjelleren, som man kommer til etter å ha vandret gjennom isgrotten. Her finner man opplevelser for store og små, og man kan gå fra blå is i kjelleren – opp de fire etasjene og inn til de mer sydlandske grottene hvor man også finner ønskebrønnen, her har mange ønsket seg noe, og hvem vet, kanskje gikk de i oppfyllelse.
I 2010 ble selve lysproduksjonen igjen flyttet inn i hovedbygningen, og åpnet for publikum. Her kan du følge lysproduksjonen fra varm, flytende stearin til ferdige kunstlys.
Hele det lysende eventyret startet med gründer Tormod Tønseth, og det første kunstlyset som ble produsert, bærer navnet «Tinde». Tindene er fortsatt i produksjon, og er blant det mestselgende av alle lysene. Lysfamilien har imidlertid vokst enormt siden 1996, og vi finner i dag en rekke lys i ulike størrelser, fasonger og farger, samtidig som det stadig er nye tilkom til familien. Her finner man alt fra eventyrenes lys, som troll og stubber, til roser, tulipaner og margeritter, inspirert fra blomsterhaven. Mer abstrakte former finner man også. Det siste ankommende til familien, er en ny teknologi, som gjør det mulig å sette fotografier på lysene, som har blitt veldig populært.
Lysstøperne og designerne jobber stadig ut nye produkter, og det blir jobbet kontinuerlig for høy kvalitet, lang brenntid, og et vakkert utseende på produktene, dette er også verdier som blir satt når nye produkter skal utvikles. Lysene er håndarbeid av høy kvalitet, og omtrent 90 prosent av alle lysene er designet og produseres av Løiten Lys selv. Lysene er håndlagede, og et ferdig lys kan ha vært igjennom helt opp til åtte ulike arbeidsprosesser. Lysene er laget av ren voks og stearin av høyeste kvalitet.
En Akevisitt
Det sitter mye historie i veggene i den ærverdige bygningen, og som publikum kan du også ta del i starten av denne historien ved å være med på vandreforestillingen «En Akevisitt». Det hele er lagt opp som en vandring gjennom Brenneriet, der skuespilleren med produksjonsutstyret som eneste kulisser og ved hjelp av kostymeskift, tar publikum med på en uforglemmelig time. Gjennom skjemt og alvor er du i selskap med seks høyst ulike personer som har tilknytning til Brenneriets og akevittens historie.
«Middag med Mord» er en interaktiv kriminalkomedie av Gotmar Rustad
Forestillingen spilles mellom bordene i restauranten på Løiten Brænderi mens publikum inntar en flott tre retters middag.
Vi vil selvsagt ikke røpe for mye av innholdet – det er tross alt et kriminalmysterium det er snakk om her – men vi fortelle gjerne at publikum trekkes aktivt inn i forestillingen, at noen får prøve seg som skuespillere, og at alle må hjelpe til med å løse mysteriet! Normal varighet er fra to og en halv til tre timer. Vi lover også at forestillingen er både morsom, spennende og annerledes, og at vi byr på flere overraskelser under veis!
Velkommen til oss!